Faworki na piwie
            
faworki na piwieFaworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-) 
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 4 żółtka
 - 125 ml piwa
 - 1 łyżka octu lub spirytusu
 - 5 g masła lub margaryny
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
 - cukier puder
 
Wykonanie: 
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego! Zapraszam również na: Faworki
FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)