Faworki na piwie

Faworki na piwie

Zdjęcie - FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamifaworki na piwie

Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 125 ml piwa
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 5 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego! Zapraszam również na: Faworki
FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)
Zdjęcie - FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów