Faworki na piwie
faworki na piwie
Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 125 ml piwa
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 5 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder
Wykonanie:
Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego! Zapraszam również na: Faworki
FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)FAWORKI NA PIWIE (CRISPY COOKIES WITH SWEET TASTE ON BEER)