Faworki na piwie
To mój ulubiony przepis na faworki! Jednocześnie jest bardzo prosty. Ciasto przyjemnie się ugniata, nie trzeba go składać ani uderzać wałkiem. Faworki wychodzą ekstra kruche! Pamiętajcie, żeby ciasto rozwałkować najcieniej jak się tylko da, powinno być dosłownie cienkie jak kartka papieru. Im bardziej je rozwałkujecie tym będą smaczniejsze!
PRZEPIS NA FAWORKI NA PIWIE
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
½ szklanki zimnego, jasnego piwa
1 czubata łyżeczka zimnego masła
Dodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder
Jak zrobić faworki na piwie :
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, piwo i masło. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć na blat i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ciasto powinno być bardzo cienkie! Pokroić w paski o dowolnej długości, w każdym zrobić nacięcie, przez które należy przewlec jeden koniec ciasta. Faworki wrzucać na rozgrzany olej, smażyć aż się zarumienią. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Olej najlepiej wlać do szerokiego garnka i rozgrzewać na małym ogniu. Jeśli olej zbyt mocno się rozgrzeje faworki będą się palić.