Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: faworki, Masło, smalec, spirytus, żółtka

Przepisy z tych kategorii

Chrust żółtkowy, czyli faworki bite. I zimowe słońce

Chrust żółtkowy, czyli faworki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Faworki

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Faworki (chrust)
15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

Ciasto babci Helenki
1

Ciasto babci Helenki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Chrust babci Heleny. Przepis pełen wspomnień…
1

Chrust babci Heleny. Przepis p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

 Śledzie w occie

Śledzie w occie

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka migdałowa bez mąki pszennej

Babka migdałowa bez mąki pszen…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Naleśniki jaglane (bezglutenowe)

Naleśniki jaglane (bezglutenow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka koksowe z kleiku ryżowego

Ciastka koksowe z kleiku ryżow…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne