Faworki, czyli chrust – przepis

Faworki, chruściki lub też chrust to klasyczny deser podawany w tłusty czwartek i karnawał. Najlepsze są wtedy kiedy ciasto jest kruche, delikatne i usiane bąblami. Przepis na te faworki pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej, nie zawiera śmietany, a jedynie łyżkę masła. Nie znam lepszego przepisu, ponieważ zawsze mi się udają i nigdy się na nim nie zawiodłam:). Polecam i smacznego.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 50 g spirytusu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do oprószenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem utworzyć wianuszek, wlać do środka żółtka, spirytus oraz dodać sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką, aby miało lepszą konsystencję możemy je kilka razy „uderzyć” wałkiem. Prawidłowo wyrobione powinno być gładkie i na przekroju usiane otworkami. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego.

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE FAWORKÓW:

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faworki, czyli chrust – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: faworki, Masło, smalec, spirytus, żółtka

Przepisy z tych kategorii

Chrust żółtkowy, czyli faworki bite. I zimowe słońce

Chrust żółtkowy, czyli faworki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Faworki

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Faworki (chrust)
15

Faworki (chrust)

evenka evenka
Arabeska

Bułeczki ze śliwką i migdałową kruszonką. Sezonowo od A do M

Bułeczki ze śliwką i migdałową…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane ciasteczka z syropem klonowym

Maślane ciasteczka z syropem k…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Owsiane ciastka z dyni

Owsiane ciastka z dyni

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Pischinger + film - Jak zrobić
2

Pischinger + film - Jak zrobić…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
1

Drożdżowe ze śliwkami i kruszo…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pleśniak
1

Pleśniak

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wafle z masą mleczno - kakaową

Wafle z masą mleczno - kakaową

Beti Beti
kruche babeczki

Bigos z wieprzowiną
1

Bigos z wieprzowiną

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków