Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust
Tłusty czwartek to oficjalny dzień końca wszystkich diet w Polsce. Pączki nadziewane marmoladą, budyniem, faworki czy oponki - każdy tego dnia sięga po pyszne, tłuste słodkości. W tym roku postanowiliśmy przygotować chrust według przepisu mojej siostry . A Wy jakie pyszności dziś przygotowaliście?





Składniki:
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki śmietany
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu
  • olej do smażenia




Zdjęcie - Faworki czyli chrust - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Faworki czyli chrust


Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto po czym odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy na paski radełkiem , potem te paski na mniejsze kawałki o długości 15-20 cm według uznania. W środku każdego paska robimy radełkiem małe nacięcie tworząc dziurkę. Przez tę dziurkę przeplatamy ciasto tworząc znane nam wszystkim faworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, dość krótko na słomkowy kolor z obu stron. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe!

Kategorie przepisów