Faworki czyli chrust
Tłusty czwartek to oficjalny dzień końca wszystkich diet w
Polsce. Pączki nadziewane marmoladą, budyniem, faworki czy oponki - każdy tego
dnia sięga po pyszne, tłuste słodkości. W tym roku postanowiliśmy przygotować
chrust według przepisu mojej siostry . A Wy jakie pyszności dziś
przygotowaliście?
Składniki:
Faworki czyli chrust
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto po czym odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy na paski radełkiem , potem te paski na mniejsze kawałki o długości 15-20 cm według uznania. W środku każdego paska robimy radełkiem małe nacięcie tworząc dziurkę. Przez tę dziurkę przeplatamy ciasto tworząc znane nam wszystkim faworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, dość krótko na słomkowy kolor z obu stron. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe!
Składniki:
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki śmietany
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu
- olej do smażenia
Faworki czyli chrust
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto po czym odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i kroimy na paski radełkiem , potem te paski na mniejsze kawałki o długości 15-20 cm według uznania. W środku każdego paska robimy radełkiem małe nacięcie tworząc dziurkę. Przez tę dziurkę przeplatamy ciasto tworząc znane nam wszystkim faworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, dość krótko na słomkowy kolor z obu stron. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Gotowe!