Faworki (chrust)

Faworki, zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków przyrządzanych w karnawale i oczywiście koniecznie w Tłusty Czwartek! Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie pęcherzyki powietrza. Warto też przyłożyć się do jak najcieńszego rozwałkowania ciasta. To co zabieracie się do roboty? 🙂 Faworki z tego przepisu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam 🙂

40
sztukSkładniki300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
7 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżka wódki, spirytusu lub octu
- Dodatkowo :
1 l oleju
cukier puder
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i alkohol, mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas przełożyć wszystko na blat i zagnieść ciasto. Ugniatać je przez 5 minut aż będzie całkiem gładkie.
- Następnie rozwałkować na niewielki placek, złożyć na pół przez chwilę mocno oklepywać wałkiem, znowu lekko rozwałkować, złożyć i oklepywać. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Blat dobrze podsypać mąką, rozwałkować ciasto najcieniej jak się da. Kroić pasy o szerokości około 4 cm. Poprzekrawać je na ukos w romby, w środku każdego zrobić nacięcie. Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka, lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt.
- W szerokim garnku rozgrzać olej : koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko palić. Można łatwo sprawdzić czy olej jest już dobrze rozgrzany : należy oderwać mały kawałek ciasta i wrzucić do oleju, jeśli wypłynie i będzie się smażył, można wkładać faworki. Jednorazowo należy smażyć po kilka sztuk, na rumiano z obu stron. Następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po
ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.