Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Faworki, zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków przyrządzanych w karnawale i oczywiście koniecznie w Tłusty Czwartek! Nie są trudne w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilka rzeczach : ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie pęcherzyki powietrza. Warto też przyłożyć się do jak najcieńszego rozwałkowania ciasta. To co zabieracie się do roboty? 🙂 Faworki z tego przepisu są bardzo kruche i delikatne, rozpływają się w ustach. Polecam 🙂

Zdjęcie - Faworki (chrust) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Faworki (chrust)Porcje

40

sztukSkładniki
  • 300 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • szczypta soli

  • 4 żółtka

  • 7 łyżek kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu

  • Dodatkowo :
  • 1 l oleju

  • cukier puder

Przygotowanie
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i alkohol, mieszać łyżką aż składniki zaczną się łączyć. Wówczas przełożyć wszystko na blat i zagnieść ciasto. Ugniatać je przez 5 minut aż będzie całkiem gładkie.
  • Następnie rozwałkować na niewielki placek, złożyć na pół przez chwilę mocno oklepywać wałkiem, znowu lekko rozwałkować, złożyć i oklepywać. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Blat dobrze podsypać mąką, rozwałkować ciasto najcieniej jak się da. Kroić pasy o szerokości około 4 cm. Poprzekrawać je na ukos w romby, w środku każdego zrobić nacięcie. Przez nacięcie przewlekać jeden koniec faworka, lekko go potrząsnąć, żeby miał dobry kształt.
  • W szerokim garnku rozgrzać olej : koniecznie na niedużym ogniu, na zbyt mocno rozgrzanym oleju faworki będą się szybko palić. Można łatwo sprawdzić czy olej jest już dobrze rozgrzany : należy oderwać mały kawałek ciasta i wrzucić do oleju, jeśli wypłynie i będzie się smażył, można wkładać faworki. Jednorazowo należy smażyć po kilka sztuk, na rumiano z obu stron. Następnie przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po
    ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Kategorie przepisów