Faworki chrupiące z białka

Dzień jak co dzień a może by tak nowy przepis? Tak wiem jest już dawno po TŁUSTYM CZWARTKU ale czy takie pyszności musimy jeść tylko w tym okresie? Raczej nie a bardziej kiedy najdzie nas ochota, z uwagi na to że współpracuję z firmą która produkuje świetne białko Farma Białka postanowiłam przetestować mój wymyślony przepis na mega chrupiące faworki z białka może spodoba się wam ten przepis i zechcecie skorzystać. Aby faworki były super chrupiące jest wiele czynników aby to sprawdzić raz że tłuszcz musi być rozgrzany do temperatury co najmniej 180 stopni a dwa iż ciasto powinno być jak najbardziej rozwałkowane na tak zwany papier gdyż jak będzie ciasto grubsze przy rozwałkowaniu faworki nie będą kruche a twarde sprawdziłam to u siebie gdy mąż się uparł że woli grubsze no i się przekonał że czym chudsze ciasto tym faworki bardziej kruche takie aż rozpływają się w ustach
Składniki na faworki chrupiące z białka:
- 2 szklanki białka kurzego,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 2 całe jajka rozmiar M,
- 1 łyżka octu 10 %,
- 6 szklanek + 1 garść mąki pszennej przesianej,
- 0,5-1 litra oleju słonecznikowego
Jak zrobić faworki chrupiące z białka?
Do misy miksera lub robota wlać całe białko kurze (chyba że ktoś woli mniejszą ilość wtedy zmniejszyć produkty), za pomocą miksera lub robota PLENATARNEGO ze szczyptą soli ubić pianę na sztywno po ubiciu wbić dwa całe jajka i nadal ubijać aż jajka połączą się z białkiem na jednolitą konsystencję a gdy już białko z jajkami jest przygotowane wtedy wsypać przesianą mąkę pszenną oraz wlać łyżkę octu spirytusowego mieszając całość za pomocą łopatki kuchennej silikonowej lub drewnianej
Gdy już za pomocą łopatki mamy wymieszane białko z mąką wtedy za pomocą ręki wyrabiać ciasto tak długo aż przestanie kleić się do rąk dlatego dopisałam dodatkowo garść mąki aby wyrobić ciasto bez klejenia, wyrobione już ciasto pozostawić na 10 minut pod ściereczką aby odpoczęło. A po wyznaczonym czasie ciasto dzielić na kawałki po czym na blat kuchenny lub stolnicę wysypać mąkę na mąkę położyć kawałek odciętego ciasta następnie wałkując posypać wierzch ciasta i rozwałkować je jak najcieniej a po rozwałkowaniu formować faworki czyli kroić radełkiem do pizzy dowolne prostokąty przez środek zrobić nacięcie i przez to nacięcie przewinąć jedną stronę prostokąta
W czasie gdy przygotowujemy i wycinamy faworki do dużej patelni lub dowolnego garnka wlać olej (w zależności od wielkości patelni lub garnka) rozgrzać go po czym wkładać przygotowane faworki po kilka sztuk PROSZĘ UWAŻAĆ GDYŻ FAWORKI W CZASIE SMAŻENIA PIĘKNIE ROSNĄ, faworki smażyć na złoty kolor z obu stron. Ciasto jest tak dobrze rozwałkowane że faworki wyginają się podczas smażenia 😂, usmażone wyjmować za pomocą widelca lub łyżki cedzakowej do salaterki wyłożonej papierem choć szczerze nie ma takiej potrzeby gdyż NIE WCHŁANIAJĄ TŁUSZCZU po lekkim przestygnięciu a można też od razu gorące posypać cukrem pudrem
Gotowe posypane cukrem pudrem mega chrupiące faworki wyszły tak delikatne aż rozpływały się w ustach a myślałam że z białka takie faworki nie wyjdą a jednak wyszły i to całkiem pyszne aż sama jestem zaskoczona ich smakiem, przepisu nigdzie od nikogo nie ściągnęłam zrobiłam podobnie jak moje lecz z przepisu który robiłam w 2022 roku Faworki jeśli lubicie przekąsić coś na przykład w czasie oglądania ulubionego serialu to bardzo polecam przygotowanie takich właśnie faworków. Można zrobić z mniejszej ilości i proszę pamiętać aby ciasto wałkować jak NAJCIENIEJ wtedy wyjdą idealnie chrupiące