Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory


Musze przyznac, ze bardzo sie ciesze z Pomidorowego tygodnia, bo w koncu zmobilizowalam sie do zrobienia tego fantastycznego dania, jakim sa pomidory faszerowane.

Wiele razy jadlam pomidory w tej wlasnie postaci, ale chyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki z pieczakami, szalotka i ser zas dopelniaja calosc. Ziola tylko podkreslaja delikany smak potrawy. Mysle jednak, ze caly sekret tego dania polega na zapieczeniu pomidora wraz z farszem.
Kilka razy jadlam faszerowane pomidory bez zapiekania i powiem szczerze, ze nie jestm ich fanka.

przed zapiekaniem
Zdjęcie - Faszerowane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki
4 duze, dojrzale pomidory
1 papryka
20 dkg pieczarek
pol woreczka ryzu
bulion warzywny
pol wedzonej mocarelli
oregano, bazylia
sol, pieprz
2 szalotki

Zdjęcie - Faszerowane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Faszerowane pomidory - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, a nastepnie wydrazamy srodki.

W malym garnku gotujemy pol woreczka ryzu. Najlepiej ugotowac go w bulionie warzywnym by nabral lagodnego smaku warzyw.

Na rozgrzanym oleju podsmazamy poszatkowana szalotke, papryke pokrojona w drobna kosteczke i posiekane drobno pieczarki. Nastepnie dorzucamy do tego ugotowany i odcedzony ryz oraz pokrojone, miaszyste srodki pomidorow. Doprawiamy sola, pieprzem i ziolami.
Na koniec dodajemy starty ser lub pokrojony w kostke. Ja uzylam miekkiej, wedzonej mocarelli, ale moze tez byc inny ser, ktory dobrze sie topi. Wszystko dokladnie mieszamy.

Pomidory napelniamy farszem, przykrywamy kapeluszami i przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa.
Zapiekamy przez okolo 20-25 minut w temperaturze 180°C

Smacznego!

Kategorie przepisów