Faszerowane bataty

Zdjęcie - Faszerowane bataty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber. Od tego czasu jest to nasza jedna z ulubionych potraw z batatów. Mam nadzieję, że dacie się skusić…na te pyszne faszerowane bataty :-)
Muszę też przeprosić za brak cząstkowych zdjęć… Kiedy z roboczego aparatu próbowałam zgrać na dysk cząstkowe zdjęcia kilku potraw karta pamięci całkowicie padła zatrzymując na swoich uszkodzonych plikach zdjęcia tych faszerowanych batatów oraz przepysznego sernika cytrynowego, który niebawem pojawi się na blogu… Przy najbliższej okazji jednak uzupełnię te braki… ;-)

Faszerowane bataty

Składniki:

  • 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości
  • 200 g jarmużu lub szpinaku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/
  • oliwa do smażenia i pieczenia

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że z łatwością w nie wbijemy widelec.

Po upieczeniu ziemniaki można wystudzić zanim będziemy je wydrążać łyżką. Wydrążony miąższ ziemniaków przełożyć do miski.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodać opłukany jarmuż lub szpinak i chwilę smażyć aż zwiotczeją. Przełożyć do miski z ziemniakami. Doprawić lekko solą i pieprzem. Jeśli chcemy dodać ser, to można dodać go -w mniejszych kawałkach- teraz lub posypać wierzch przed ponownym zapieczeniem. Wszystko wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków.

Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Faszerowane bataty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faszerowane bataty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki pieczone w soli

Ziemniaki pieczone w soli

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
2

Muffiny wytrawne z jajek i war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Paluchy chlebowe z czarnuszką
2

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą
2

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Miękkie pierniczki
1

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb