Faszerowana papryka w kapeluszu
Banalny pomysł, prosty sposób wykonania, wyborny smak i ciekawy wygląd…kiedy daną potrawę mogę określić wyżej wymienionymi przymiotnikami trafia ona na czołówki listy moich ulubionych dań. Przy wszystkich tych zaletach ma jeszcze jedną, a mianowicie :można wszystko przygotować dzień wcześniej np. przed przyjściem gości lub kiedy wiemy, że kolejnego dnia nie bedziemy mieć czasu na tańcowanie przy garach.
P.S. Papryczki najlepiej smakują z pikantnym sosem, którego nie należy żałować.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 80 dag mięsa mielonego,
- 8 szt. białych papryk,
- ¾ szklanki ugotowanego ryżu,
- 800 ml bulionu,
- ¾ szklanki tartego sera,
- 1 duża cebula,
- ½ łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- sól
- pieprz.
Sposób wykonania:
- paprykę myjemy, odcinamy każdej szypułki wraz ze zgrubieniami (takie „kapelusiki” płuczemy i odkładamy),
- następnie paprykę zalewamy wrzątkiem na 2-3 min. żeby zmiękła i stała się bardziej elastyczna, tylko w ten sposób możemy bezpiecznie ( nie uszkadzając ścianki) usunąć z wnętrza wszelkie niepotrzebne zgrubienia oraz pestki,
- cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z roztartym z solą czosnkiem,
- mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulką z czosnkiem, dodajemy ryż, całe jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy,
- masą mięsną wypełniamy papryki, wierzch posypujemy tartym serem i całość zamykamy „kapelusikami” (ser się roztopi i sprawi, że „kapelusiki” nie spadną podczas gotowania:),
- papryki ustawiamy pionowo w garnku „kapeluszami” do góry i wlewamy bulion na 1.5 cm poniżej wysokości „kapeluszy”.
- doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 45 min.
- podajemy z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.