Faszerowana papryka w kapeluszu

Faszerowana papryka w kapeluszu

Banalny pomysł, prosty sposób wykonania, wyborny smak i ciekawy wygląd…kiedy daną potrawę mogę określić wyżej wymienionymi przymiotnikami trafia ona na czołówki listy moich ulubionych dań. Przy wszystkich tych zaletach ma jeszcze jedną, a mianowicie :można wszystko przygotować dzień wcześniej np. przed przyjściem gości lub kiedy wiemy, że kolejnego dnia nie bedziemy mieć czasu na tańcowanie przy garach.

 P.S. Papryczki najlepiej smakują z pikantnym sosem, którego nie należy żałować.

 

Zdjęcie - Faszerowana papryka w kapeluszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ilość porcji – 4

Czas wykonania – 70 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • 80 dag mięsa mielonego,
  • 8 szt. białych papryk,
  • ¾ szklanki ugotowanego ryżu,
  • 800 ml bulionu,
  • ¾ szklanki tartego sera,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • sól
  • pieprz.

 

Zdjęcie - Faszerowana papryka w kapeluszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposób wykonania:

  1. paprykę myjemy, odcinamy każdej szypułki wraz ze zgrubieniami (takie „kapelusiki” płuczemy i odkładamy),
  2. następnie paprykę zalewamy wrzątkiem na 2-3 min. żeby zmiękła i stała się bardziej elastyczna, tylko w ten sposób możemy bezpiecznie ( nie uszkadzając ścianki) usunąć z wnętrza wszelkie niepotrzebne zgrubienia oraz pestki,
  3. cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z roztartym z solą czosnkiem,
  4. mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulką z czosnkiem, dodajemy ryż, całe jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy,
  5. masą mięsną wypełniamy papryki, wierzch posypujemy tartym serem i całość zamykamy „kapelusikami” (ser się roztopi i sprawi, że „kapelusiki” nie spadną podczas gotowania:),
  6. papryki ustawiamy pionowo w garnku „kapeluszami” do góry i  wlewamy bulion na 1.5 cm poniżej wysokości „kapeluszy”.
  7. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 45 min.
  8. podajemy z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.

Kategorie przepisów