Fasolowa na boczku
ok. 400 g drobnej fasolki
300 g wędzonego boczku - drobno krojonego w paski
litr bulionu
jedna cebula - posiekana
4 ząbki czosnku - siekane
jeden duży ziemniak - pokrojony w drobną kostkę
łyżeczka ostrej papryki
2-3 listki laurowe
pieprz mielony do smaku
sól do smaku
Fasolkę moczyłam przez noc a następnie ugotowałam do miękkości - ok. 50 minut. Zlałam wodę.
W garnku o grubym dnie podsmażyłam na oleju boczek, tak by wytopił się z niego tłuszcz. Następnie dodałam cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodałam ziemniaka i podsmażyłam całość kilka minut. Następnie dorzuciłam ugotowaną i odcedzoną fasolkę oraz przyprawy - podsmażyłam kilka minut. Dolałam bulion, zagotowałam i zmniejszyłam ogień do minimum. Pod przykryciem gotowałam fasolową jakieś 30-40 minut.