Fasola z wołowiną
przepis:
30 dag wołowiny
20 dag fasolki Jaś
puszka pomidorów Pelati
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek, listek laurowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
Dzień wcześniej fasolę opłukać, namoczyć w letniej wodzie.
Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Wołowinę opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę i czosnek pokroić drobno, zeszklić na oleju, dodać do mięsa.
Mięso podlać wodą lub bulionem, dodać listek laurowy, sól, pieprz i dusić do miękkości.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodać fasolkę, pomidory, doprawić, solą , pieprzem, majerankiem.
Fasolę zagęścić mąką.