Fasola z warzywami
olej do smażenia
2 marchewki
połowa selera korzennego
2 pietruszki
1 duża cebula
biała częśc pora
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka pasty z papryki
sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś
utarty ser grana padano
Warzywa obrać, opłukać. Marchew, seler, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę obrać, przekroić na połówki i pokroić w piórka.
Por pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, osolić, przesmażyć, a następnie dodać trochę wody i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, pastę paprykową, przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do warzyw dodać fasolę i zagotować.
Na patelni ułożyć papier pergaminowy, rozsypać na nim utarty ser, tak aby powstały niewielkie krążki. Patelnię podgrzać. Kiedy ser się roztopi krążki zdjąć z papieru pergaminowego i ułożyć na fasolce.