Fasola z tuńczykiem
300 g fasoli "jaś" albo mniejsza
duża puszka tuńczyka w oliwie
czerwona cebula drobno posiekana
sok z cytryny
sól i pieprz
ewentualnie olej ale ja używam tuńczyka w oliwie i nie dolewam już nic
Fasolę trzeba przed gotowaniem namoczyć - najlepiej zalać zimną wodą na całą noc. Rano ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przelać na sito, żeby obciekła i wystygła. Do zimnej fasoli dodałam rozdrobnione mięso tuńczyka, cebulę, polałam sokiem z 1/2 cytryny (tak mniej więcej) i wszystko dobrze doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i gotowe.
Mój mąż dołożył jeszcze do swojej porcji pokrojonego drobno ogórka kiszonego i wspominał coś o kukurydzy ale doszliśmy do wniosku, że to jednak za dużo.
Ja wolę wersje minimalistyczną. A następnym razem zamiast dużej fasoli wybiorę drobniejszą. Smacznego.