Farfalle con noci e gorgonzola
...czyli sałatka makaronowa z orzechami włoskimi (u mnie z pekanami) i gorgonzolą. Nie zawsze miewam ochotę na porządny, ciepły, sycący obiad. W takich momentach najczęściej sięgam po coś w tym stylu. Na zimno, zdrowo, smacznie i umiarkowanie w kwestii sycenia. Polecam wszystkim, na przekąskę, jako posiłek do pracy lub tak jak u mnie na lekki obiad w dni 'niejadka':)
Farfalle con noci e gorgonzola*:
- 250 g makaronu Farfalle, ugotowanego al dente, przelanego dużą ilością zimnej wody, porządnie odcedzonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 125 g Gorgonzoli, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 50 g orzechów włoskich (u mnie pekanów)
- 100 g rukoli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
W misce umieszczam gorgonzolę, rukolę i orzechy. Dodaje oliwę z oliwek i ocet, mieszam, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Następnie dodaje makaron, delikatnie mieszam, jeśli potrzeba doprawiam. Gotową sałatkę odstawiam na ok 5 min, aby smaki się lekko przegryzły lub przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki (na max 48 h.). Podaje zawsze w temp pokojowej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo pt. 'Gino's pasta'.