Esencjonalne ragu z kaczki
Im jest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw ;-) Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam!
Scroll down for recipe in English
Esencjonalne ragu z kaczki
(4-5 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 500 g upieczonego mięsa z kaczki
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut.
- Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową i rozdrobnione mięso z kaczki. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i włóż do piekarnika. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, na tym etapie przełóż ragu do naczynia żaroodpornego i włóż przykryte do piekarnika.
- Piecz przez 35-45 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawaj z makaronem, posypane pietruszką.
Smacznego!
English version
Duck ragu
(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons vegetable oil
- 2 carrots, peeled and diced
- 1 stalk celery, cut into 1 cm pieces
- 1 small onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- 1 teaspoon chopped fresh rosemary
- 250 ml dry red wine
- 2 x 400 g cans chopped tomatoes
- 2 bay leaves
- a pinch of grated nutmeg
- 500 g of roasted duck meat
- salt and pepper to taste
- chopped parsley to serve
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- In a large oven safe pan, heat the oil, add the carrots, celery, onions, garlic and rosemary and sauté for 5 minutes.
- Add wine, cook for 3 minutes, scraping the burnt bits from the bottom of the pan, next add the tomatoes, bay leaves, nutmeg and shredded duck meat. Season with salt and pepper, stir, bring to the boil, cover and place in oven.
- Bake for 35-45 minutes or until stew thickens. Serve with pasta, sprinkled with parsley.
Enjoy!