ENGLISH MUFFINS = MC MUFFIN
Ostatnio zmagam się z trudnością regularnych wpisów bynajmniej nie dlatego, że mniej gotuję – gotuję dużo. Ale to dlatego, że mam niepowtarzalną okazję pomieszkać parę dni na wsi i korzystać ze wspaniałego tarasu moich teściów na, którym ekran mojego laptopa jest niestety niemalże niewidoczny. Myślę, że wkrótce zdołam to nadrobić J. Ale przechodząc w końcu do przepisu. Poruszę nieco kontrowersyjny temat albowiem jedzenia Fast food. Nie popieram tego z racji, że jest bardzo niezdrowe, jednocześnie przyznając, że bywa smaczne. W związku z tym postanowiłam poszukać zdrowszego odpowiednika. Mój mąż uwielbia śniadania w mc Donaldzie no wiecie te mc mufinki. Przyznam, że również uważam, je za smaczne. Jeżeli też je lubicie zarzekam się, że musicie wypróbować ten przepis. Jest banalny, dość szybki i dokładnie wiecie co znajduje się w środku. Możecie wypróbować również wersję bez mięsną ponieważ samo pieczywko jest naprawdę smaczne.
Ilość: 6 bułeczek
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 2-2,5h
SKŁADNIKI:
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 4 g drożdży instant
- 7 g soli
- 215 g letniej wody
- odrobina oleju słonecznikowego
- łyżka semoliny do ciasta
- łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- garść semoliny do obtoczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Śmiało można to zrobić mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.
2. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części.
4. Formujemy kulki, które następnie dość porządnie spłaszczamy i obtaczamy szczodrze w semolinie. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
5. Patelnię z grubym dnem bez absolutnie żadnego tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu.
6. Ukłądamy na niej napuszone bułeczki i smażymy po ok. 3,5-4 min z każdej strony.
7. Studzimy na kratce. Po chwili kroimy każdą bułeczkę na pół i przesmażamy aż się lekko zrumieni.
8. Polewamy ją majonezem i ketchupem. We wnętrzu nadziewamy serem i usmażonymi wcześniej filetami z kurczaka lub szynką, dodajemy ulubione warzywa i voila.
Smacznego!