Enchiladas rojas z szarpaną wieprzowiną i chipotle
6
Enchiladas to popularne meksykańskie danie, które jada się zarówno na obiad, jak i śniadanie. Z języka hiszpańskiego oznacza ono po prostu „włożone do chili”. Wersji enchiladas jest mnóstwo i tak naprawdę nie można tutaj sugerować się jednym konkretnym przepisem. Jednakże ich bazą są oczywiście kukurydziane tortille, które nadziewa się przeróżnymi dodatkami, a następnie polewa salsą i zapieka. Dzisiaj mam dla Was moją wersję enchiladas rojas, inspirowanych meksykańską kuchnią i podanych z szarpaną wieprzowiną i chipotle, które są idealnym pomysłem na obiad.
Oryginalnie do dania oczywiście używamy kukurydzianych tortilli, jednakże tym razem wypróbowałem gotowych pszennych placków i uważam, że również nadają się całkiem nieźle. Nadziałem je birria de cerdo, czyli szarpaną marynowaną wieprzowiną, na którą przepis podałem Wam już wcześniej. Zostało mi trochę mięsa po przygotowaniu tacos i chciałem je wykorzystać do innego dania. Jeśli jednak planujecie szybki obiad, to ugotowana i poszarpana pierś z kurczaka sprawdzi się również znakomicie. Enchiladas można nadziać również smażoną fasolą, o której pisałem tutaj, czy innymi ulubionymi dodatkami.
Salsę roja przygotowałem tradycyjnie na bazie podpieczonych pomidorów, cebuli oraz czosnku, dodając do niej papryczkę chipotle z puszki – moim zdaniem podkręca ona niesamowicie smak dania, więc nie warto z niej rezygnować. Zawinięte tortille niczym naleśniki zapiekłem finalnie pod sosem oraz serem mozzarella, który dobrze udaje queso Oaxaca i świetnie się topi. Enchiladas rojas z szarpaną wieprzowiną i chipotle smakują naprawdę wybornie i gorąco polecam je Wam na obiad w meksykańskim stylu.
Enchiladas rojas z szarpaną wieprzowiną i chipotle
Ilość porcji: 3-6 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
SKŁADNIKI
- 6 dużych tortilli o średnicy 20 cm (oryginalnie kukurydzianych, można użyć gotowych pszennych)
- ok. 600 g szarpanego mięsa (u mnie birria de cerdo z tego przepisu, można użyć również ugotowanych piersi z kurczaka)*
- 200 g chipotle w zalewie (1 mała puszka)
- 4 pomidory rzymskie (ok. 300 g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 200 g tartej mozzarelli (jak do pizzy)
- 1 łyżka posiekanej kolendry do podania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzanej suchej patelni umieść pomidory, obraną i przekrojoną cebulę oraz ząbki czosnku w łupinkach. Podpal je, aż pojawią się czarne, plamy, obracając od czasu do czasu.
- Warzywa umieść w kielichu blendera wraz z papryczką chipotle (dodaj ją wraz z zalewą) i zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli sos jest bardzo gęsty, to dolej odrobinę wody.
- Sos przelej na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i gotuj go przez około 5-10 minut. Po tym czasie dopraw oregano, pieprzem i solą.
- Tortille posmaruj z wierzchu połową sosu, nałóż szarpane mięso na środek placków i zwiń całość jak naleśniki.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i umieść przygotowane tortille. Polej z wierzchu resztą sosu i posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż ser się roztopi.
- Po upieczeniu posyp danie posiekaną kolendrą i podawaj.
UWAGI
*Aby uzyskać szarpane piersi z kurczaka, przełóż je do garnka, wlej zimną wodę i posól do smaku. Gotuj przez ok. godzinę, następnie przestudź i poszarp widelcem.