Ekspresowy mazurek

Zdjęcie - Ekspresowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten przepis miał się pojawić przed świętami niestety nie zdążyłam ;-) na ostatnią chwilę pojechaliśmy do Polski na święta i było cudownie ;-) Dlatego dopiero dziś wrzucam przepis na bloga bo przecież nie będzie czekał roku na publikację. To takie szybki ciasteczka w kształcie mazurka.

A firmie Lubella dziękuję za prezent niespodziankę oraz mąki ;-) Mazurki wyszły pyszne. Człowiek mieszkający poza granicami kraju bardzo docenia Polskie produkty - przynajmniej ja ;-)

 Zdjęcie - Ekspresowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 180 g mąki użyłam lubella puszysta tortowa
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki siekanek drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło utrzeć na puszek dodać jajko oraz śmietanę i dalej ucierać mikserem. Następnie powoli dodawać mąkę - miksować tylko na początku potem zagnieść rękoma. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po tym czasie rozwałkować ciasto formując kwadrat odrobinę ciasta odłożyć aby zrobić kratkę. Ciasto rozwałkowuję od razu na papierze na którym będzie się piekł. Gdy już mam uformowany prostokąt wszystkie boki zwijam odrobinę do środka następnie z pozostałego ciasta formuję cienkie wałeczki i wykładam na wierzch ciasta. Ciasto nakuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 20-30 minut do aż się zrumieni - wystudzić.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ze skórką -lekko przestudzić musi mieć półpłynną konsystęcje wlewać łyżeczką do pustych kratek - zostawić do zastygnięcia po czym pokroić w kwadraty.

Smacznego

Zdjęcie - Ekspresowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ekspresowy mazurek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy