Edamame w słodko-pikantnej glazurze
Jakiś czas temu, przy okazji odwiedzin w rodzinnym domu, pojechaliśmy na mamusiną działkę w celu zdobycia jak największej ilości ekologicznych warzyw. Jak zwykle zapakowałam nimi cały bagażnik :-) Okazało się też, że na polu obok rośnie ogromna ilość pięknej soi, która często podawana jest w japońskich restauracjach jako przystawka. Tak więc za przyzwoleniem sąsiada narwałam też całą torbę soczystych strąków. Edamame (po japońsku to właśnie młoda soja) jest przepyszna nawet zwyczajnie ugotowana przez kilka minut we wrzątku, chociaż dzisiaj proponuję wersję bardziej orientalną, bo w słodko-pikantnej glazurze z imbirem i chilli. Przygotowanie tego dania to dosłownie kilkanaście minut, a nie mogłam się od nich oderwać. Doskonała wieczorna przekąska zamiast popcornu czy chipsów. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Edamame w słodko-pikantnej glazurze
(1 porcja)
Składniki:
- 2 szklanki lub 2 duże garści edamame w łupinkach
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 ½ łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli
- opcjonalnie sezam do posypania
Przygotowanie:
- Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź.
- W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli.
- W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku.
- Wlej mieszankę z miseczki i gotuj, aż sos zgęstnieje, przez około 5-7 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj ugotowane edamame.
- Podawaj natychmiast, posypane sezamem.
Smacznego!
English version
Sweet and spicy glazed edamame
(1 serving)
Ingredients:
- 2 cups edamame in their shell
- 1 teaspoon canola oil
- 1 clove of garlic, finely minced
- ½ teaspoon fresh ginger, skin removed, finely minced
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons water
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1½ tablespoons brown sugar
- ½ teaspoon red pepper flakes
- sesame seeds for serving
Preparation:
- Cook edamame in the pods in salted boiling water until tender, for about 5 minutes and drain.
- In a small bowl, mix together the soy sauce, water, rice vinegar, brown sugar, and red pepper flakes.
- Heat canola oil in a small saucepan over medium-low heat. Once heated, add the garlic and ginger. Let cook for one to two minutes, stirring to avoid garlic from burning.
- Add in the soy sauce mixture and let cook, stirring frequently, until the sauce reduces to a glaze, about 5-7 minutes. Once you reach the desired glaze consistency, add in the cooked edamame and toss well.
- Serve immediately.
Enjoy!