Dzien jablka i francuska klasyka.

Dzien jablka i francuska klasyka.

Zdjęcie - Dzien jablka i francuska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Dzien jablka i francuska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa.
Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole podstawowej az po koniec liceum czesto zabieralam jablko ze soba jako drugie sniadanie. Z czasem nauczylam sie rozpoznawac rozne odmiany, az w koncu stworzylam liste swoich ulubionych. Bo nie ograniczam sie tylko do jednego gatunku. To jakie jablko aktualnie kupuje zalezy od mojego nastroju i od tego czy chce je zjesc ot tak po prostu, czy tez wykorzystac do jakiegos przepisu.
Lubie wszelkie jablkowe wypieki. Najlepszy jest oczywiscie jablecznik w wykonaniu mojej Mamy. Ale innymi ciastami tez nie pogardze.
Mieszkajac we Francji zjadadalam sie klasycznymi tartami jablkowymi. W swej prostocie ten wypiek jest wspanialy, cienkie ciasto i pokrojone na plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam sie przez oknem by zerknac w strone lsniacej od morelowej glazury tarty. Zawsze mnie kusila. Nic wiec dziwnego, ze mieszkajac juz w Polsce zatesknilam za tym ciastem. Dzien Jablka organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej.


Zdjęcie - Dzien jablka i francuska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z jablkami

skladniki:
300g maki
3 lyzki cukru
1 jajko
200g zimnego masla
3 jablka
3 lyzki konfitury morelowej
szczypta soli

wykonanie:
Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine.
Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem.
Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka do tart lub tortownica. Przekladamy ciasto do foremki i wyklejamy wysoki brzeg. Spod ciasta gesto nakluwamy widelcem.
Jablka kroimy na pol, po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Jablka ukladamy dachowkowo na ciescie. Posypujemy calosc 2 lyzkami cukru i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15-20 minut.
Konfiture mieszamy z lyzka goracej wody. Mozemy tez ja troche podgrzac.
Jeszcze goraca tarte smarujemy konfitura.
Tarta doskonale smakuje na cieplo jak i na zimno. Do cieplej tarty polecam galke lodow waniliowych lub zwykly kleks z gestej smietany.
Smacznego!

Zdjęcie - Dzien jablka i francuska klasyka. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów