"Dzień Jabłka", dwa przepisy

"Dzień Jabłka", dwa przepisy

Dziś Dzień Jabłka, a skoro tak, to nadszedł odpowiedni moment, by zaprezentować dwa skromne, acz smakowite przepisy z jabłkami w roli głównej. Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą to szybki i aromatyczny deser, który jesienną i zimową porą jest moim niezawodnym “comfort food”. "Tramezzini" natomiast to klasyczne włoskie trójkątne kanapki, tym razem z zaskakującym nadzieniem jabłkowo-marchewkowym: prosta i ciekawa w smaku przekąska!


Zdjęcie - "Dzień Jabłka", dwa przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Jabłka zapiekane z kaszą manną i kandyzowaną pigwą
Składniki (na 2 porcje):
· 2 jabłka· 1,5 szklanki mleka· 2-3 łyżki kaszy manny· 2-3 łyżki kandyzowanej pigwy· cukier do smaku
Kaszę mannę rozrobić w mleku, dodać kandyzowaną pigwę, wymieszać, dosłodzić do smaku. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Ułożyć je w dwóch oddzielnych foremkach, zalać mlekiem z kaszą i pigwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20-30 min., aż masa mleczna stężeje, a cząstki jabłka lekko zmiękną. Wyjąć w piekarnika, ostudzić przez kilka minut. Podawać lekko ciepłe.



Zdjęcie - "Dzień Jabłka", dwa przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tramezzini z nadzieniem jabłkowo-marchewkowym (inspirowane przepisem z "La Cucina del Corriere della Sera")
Składniki (dla 4 osób):
· 12 kromek miękkiego pieczywa (najlepiej pancarré lub innego, kwadratowego w przekroju)· 2 jabłka· 3 marchewki· 2-3 łyżki sera ricotta· 60 g obranych orzechów włoskich· szczypiorek· sól i pieprz
Jabłka i marchewki obrać, pokroić na kawałki, zmiksować z orzechami i ricottą. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą, przykryć drugą kromką, delikatnie docisnąć i przekroić na pół po przekątnej, tak by otrzymać dwie trójkątne kanapki. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania pieczywa i masy jabłkowo-marchewkowej.

Zdjęcie - "Dzień Jabłka", dwa przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów