Dzień jabłka

Dzień jabłka

Zdjęcie - Dzień jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na potrzeby dnia jabłkowego organizowanego przez Tatter mąż przyniósł od teściowej z ogródka całą reklamówkę jabłek. Jest to mój pierwszy w blogowym życiu dzień tematyczny i chciałam, aby to były świeżutkie, pachnące jabłka prosto z drzewa. Nie, żebym miała coś przeciwko kupowaniu jabłek na rynku, sama kupuję je przez cały okrągły rok, ale pomyślałam, że jak mamy wyjątkowy dzień, to użyję wyjątkowych jabłek. Nie ma w nich krzty nawozów sztucznych, nie wiem nawet co to za gatunek, ale smakują i pachną obłędnie, są niezwykle soczyste i mają tak mocno czerwoną skórkę, że aż w środku są czerwone!
Część z nich użyłam do „dość przyziemnych” dań, jak ryż z jabłkami i kapusta czerwona duszona z jabłkami, ale kilka przydało mi się do schabu (oryginalny przepis tutaj), jak również do trochę innej tarty z jabłkami (którą znalazłam tu). Przepis jest dość długi, ale to bardzo prosta tarta.

A, że mamy jesień i choroby nękają nas częściej niż latem, to znacie angielskie przysłowie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” czyli: „one apple a day keeps the doctor away”?. A przysłowia są mądrością narodu...
Zatem jedzmy jabłka!

Zdjęcie - Dzień jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schab z jabłkami w pięciu smakach
(wg mnie na 5-6 osób)


3 łyżki oleju sezamowego
0,5 kg schabu bez kości
2 łyżeczki przyprawy 5 Smaków
150 g pieczarek
3 średnie jabłka (od których nie oddziela się skórka)
2 średnie marchewki
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1/3 szkl. sosu sojowego

Schab pokroić na cienkie (3-4 mm) plastry i te plastry na 4-6 części. Oprószyć przyprawą 5 Smaków i smażyć 4-5 min. na części oleju. Wyjąć z woka (lub patelni).
Marchewki zetrzeć na tarce, grzyby i cebulę pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, jabłka pokroić w ósemki (i jeszcze na pół albo na trzy), lecz nie obierać ze skórki (dodatkowy kolor na talerzu!). Na patelnie lub wok dodać pozostały olej. Wrzucić cebulę, czosnek, marchew, pieczarki i jabłka i smażyć 3-4 min. Następnie dodać usmażony schab i sos sojowy (ja juz nie soliłam, ale trzeba spróbować). Dobrze wymieszać. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Tarta z jabłkami, budyniem i Calvadosem
forma ø 20-23 cm

Ciasto
210g mąki
50g cukru
szczypta soli
110 g masła
1 duże jajko, lekko ubite


Glazura:
3-4 łyżki dżemu morelowego
1 łyżka Calvadosu

Budyń:
1/4 szkl mąki
1/3 szkl. cukru
2 duże jajka
3/4 szkl. śmietanki 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka Calvadosu

Jabłka:
3 duże jabłka trzymające kształt po obróbce termicznej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Posypka cynamonowa:
1 łyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na minimum 30 min. do lodówki. Wyjąć i wylepić nim spód i brzegi formy. Aby ciasto dobrze utrzymało kształt, zakryć je papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą. Piec 15 min. w temp. 200°C. Następnie usunąć fasolę i podpiekać jeszcze przez chwilę, aż się spód zarumieni. Wyjąć ciasto i wystudzić.

Glazura:
Dżem morelowy zmiksować i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać alkohol i wymieszać. Pędzelkiem posmarować spód i brzegi tarty. Odstawić na pół godziny do zastygnięcia.

Budyń:
Jajka z mąką i cukrem zmiksować na gładką masę. Śmietanę z wanilią doprowadzić do wrzenia. Wlać masę jajeczną i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Budyń musi być gęsty. Po zdjęciu z palnika wmieszać Calvados i odstawić budyń do przestygnięcia. Gdy będzie letni rozprowadzić go równomiernie na morelowej glazurze.

Jabłka:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce około 0,5 cm grubości. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier. Na to położyć jabłka i dusić 5-7 min. Gorące jabłka „obklejone” karmelem kłaść gęsto na masę budyniową. Całość wystudzić

Posypka:
Cukier puder i cynamon zmieszać. Wyłożyć na drobne sitko i posypać tartę.

Zdjęcie - Dzień jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dzień jabłka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów