Dziad
Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty.Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie doprawionego majerankiem, ale także smakuje pysznie! Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
Dziad (z przepisu Dagmary)
Składniki:
- 80 dag kapusty kiszonej
- 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
- 20 dag kości schabowych lub żeberek
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 marchewka (10 dag)
- 1 cebula (10 dag)
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- tymianek, sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody i wrzucamy do garnka o pojemności 5 litrów. Dodajemy umytą kość ze schabu lub żeberko. zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Gdy tylko zawrze, zmniejszamy płomień, a do garnka dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula leciutko się zrumieni, dajemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę cukru.
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki w wodzie z sola (ok. 1 łyżki). Gdy będą miękkie rozgniatamy je nieco i przekładamy je wraz z wodą, w której się gotowały do miękkiej kapusty. Gotujemy jeszcze przez chwile razem, a następnie doprawiamy solą i ew. suszonym tymiankiem. Zupa najlepiej smakuje po jakiejś godzince po ugotowaniu.
Smacznego:)