dżem z zielonych pomidorów Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny i dość słodki, polecam!
Źródło:
kwestia smaku Składniki:
- 1 kg zielonych niedojrzałych twardych pomidorów
- drobny cukier
- 2 cytryny (sok i starta skórka)
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje. Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem. Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować
15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka,
gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe! Smacznego! Zapraszam również na:
Ogórki w zalewie curry DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓWDŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW