Dżem z pigwy
#materiałsponsorowany
Nasza pigwa w tym roku obrodziła tak, że można mówić o klęsce urodzaju, to biedne małe drzewko połamało się pod ciężarem owoców, a my mieliśmy nielada zagwozdkę jak je przerobić. Jak co roku nastawiłam nalewkę (przepis macie tutaj) trochę owoców rozdaliśmy, ale zostało jeszcze całkiem sporo więc postanowiłam zrobić dżem. Ma on piękny kolor i niepowtarzalny smak, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem.
Składniki:
- 3 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 2-3 laski cynamonu
- 10 goździków
- 50 g pektyny (zamawiałam na Skworcu.pl)
Pigwę obieramy, pozbawiamy ziarenek i kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem dodajemy laski cynamonu oraz goździki (dobrze jest je zawiązać w gazę, by potem łatwo usunąć) i smażymy na małym ogniu do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Wtedy wsypujemy pektynę i gotujemy jeszcze ok 5 minut mieszając. Gorący dżem składamy do słoików i zakręcamy. Ja swoje dodatkowo pasteryzowałam przez 20 minut.