Dżem wiśniowy

Postanowiłam zatrzymać odrobinę lata w słoikach i zrobić trochę przetworów . Na pierwszy ogień poszły wiśnie , które zamieniłam w dżem - korzystając z przepisu Kasiii

Dżem wyszedł super - bardzo aromatyczny , gęsty , słodki - jeszcze trochę i miałabym powidła wiśniowe , bo trochę za długo je smażyłam ;)

Zdjęcie - Dżem wiśniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • wiśnie i cukier - na każdy kilogram owoców 30 dag cukru
  • sok z połówki cytryny


Wiśnie wydrylować , włożyć do garnka o grubym dnie , zasypać cukrem , wlać sok i gotować na małym ogniu . Dość często mieszać , żeby owoce nie przywarły do dna ( szczególnie , kiedy masa zacznie gęstnieć ) .

Dżem gotowałam przez kilka dni - codziennie trochę rano , trochę po południu - aż do zgęstnienia . Kasia pisze , żeby sprawdzić gęstość dżemu przez nałożenie łyżeczki owoców na talerzyk i wstawienie na 5 minut do lodówki . Jeżeli konsystencja nam odpowiada , dżem jest gotowy . Tak też zrobiłam , a potem gotowy dżem przełożyłam do wyparzonych wrzątkiem słoików i pasteryzowałam ok. 15 minut .

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem