Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Jakiś czas temu, dostałam od mamuni WIADRO dojrzałych truskawek z domowego ogródka. Troszkę mnie to przeraziło, gdyż miejsca w zamrażarce jak zwykle nie miałam, a wiadomo – owoce psują się niestety w zastraszającym tempie. Zdecydowałam więc, że przerobię je na dżem. Przekopałam moją pokaźną kolekcję książek kucharskich i w każdej mniej więcej przepis brzmiał podobnie: owoce+cukier+cytryna i dużo czasu na gotowanie. Zabrałam się do pracy i okazało się, że przygotowanie dżemu jest dziecinnie proste, a wyszedł przepyszny. Przygotowywałam go metodą tradycyjną, czyli gotując aż do momentu zgęstnienia, można jednak dodać cukier żelujący lub fix, który podobna przyśpiesza ten proces. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Dżem truskawkowy / Strawberry jam - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem truskawkowy

(słoik o pojemności 1 litra)

Ingredients:

  • 1 kg truskawek, bez szypułek pokrojonych na ćwiartki
  • 600 g cukru
  • sok z 1 cytryny

Preparation:

  1. W większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem, wlej sok z cytryny i odstaw na kilka godzin (max 8 godzin) w temperaturze pokojowej. W międzyczasie wymieszaj jeden lub dwa razy.
  2. Umieść rondel z truskawkami na średnim ogniu i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje. Jeżeli powstanie w trakcie gotowania piana, zbierz ją i wyrzuć.
  3. Po 15-20 minutach, gdy całość będzie miała już konsystencję dżemu (po wychłodzeniu lekko zgęstnieje), przełóż do wysterylizowanych słoiczków, zakręć i odstaw do ostygnięcia do góry nogami na ręczniku kuchennym.

Smacznego!

Zdjęcie - Dżem truskawkowy / Strawberry jam - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Strawberry jam

(1 l jar)

Ingredients:

  • 1 kg strawberries, hulled and quartered
  • 600 g sugar
  • juice form 1 lemon

Preparation:

  1. Toss strawberries with the sugar in a large pot. Cut the lemon in half, squeeze the juice into the pot, and stir well. Cover, and let sit a couple of hours (up to 8 hours) at room temperature, stirring one or two times while they marinate.
  2. Turn the heat on under the strawberries to medium-high and cook the strawberries, stirring occasionally, as they reduce and the juices thicken. If a lot of foam rises to the surface, skim it away.
  3. After 15-20 minutes or so, when the juice jamy, ladle the jam into the prepared jars and seal.

Enjoy!

Kategorie przepisów