Dżem truskawkowy - przepis
Nieuchronnie zbliża się koniec sezonu truskawkowego, warto więc zachować ich smak na dłużej. Smakowitym sposobem jest domowy dżem, konfitura, marmolada - jak zwał tak zwał, nigdy nie odróżniałam :) Najważniejsze, że jest przepyszny! Smakuje i pachnie obłędnie, najchętniej wyjadałoby się go prosto ze słoiczka. Bez żadnych polepszaczy, jedynie truskawki i cukier. Polecam gorąco.
Składniki: na 5-6 średniej wielkości słoików
- 4 kg truskawek
- 4 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
główna proporcja: na 1 kg truskawek dajemy 1 szklankę cukru
Truskawki pozbawić szypułek, przepłukać, odsączyć. Pozostawić do lekkiego przeschnięcia. Przesypać do dużego garnka, najlepiej o nieprzywierającym dnie, i zasypać cukrem. Smażyć, na małym ogniu (!), aż do zgęstnienia dżemu i odparowania nadmiaru płynu - u mnie zajęło to 3 dni, po godzinie/półtorej rano i wieczorem. W końcowym smażeniu dodać sok z jednej cytryny, zagotować i przełożyć dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do przestudzenia. Nieodkręcone słoiki przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu.