Dżem rabarbarowo-truskawkowy
Sezon na truskawki się już powoli kończy więc czas się zabrać za przetwory! Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego obowiązkowo musiał być dżem rabarbarowo-truskawkowy. Idealny dla fanów kwaśnych dżemów, polecam spróbować!
Składniki na ok. 15 małych słoików:
- ok. 3kg rabarbaru obranego
- 3-4 szklanki cukru (wedle smaku)
- ok. 1,5kg odszypułkowanych truskawek
Wykonanie:
Rabarbar, truskawki i cukier wkładamy do szerokiego garnka (najlepiej z grubym dnem). Gotujemy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Nie podaję Wam konkretnego czasu gotowania, musicie gotować tak długo, aż sok z dżemu odparuje i dżem będzie gęsty (u mnie to zajęło chyba ok. 4-5h).
Słoiki oraz nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha. Przelewamy dżem, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry nogami, a następnie przykrywamy je ściereczką, aż do wystygnięcia.