Dżem jarzębinowy z wiśniówką

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
Zdjęcie - Dżem jarzębinowy z wiśniówką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dżem jarzębiny idealny do mięs czy serów, ze smakiem słodkości a zarazem lekkiej cierpkości. Ciężko opisać jego smak trzeba spróbować :-)Owoce zbieramy najlepiej po pierwszych przymrozkach  Na cztery słoiczki 
  • 1 kg jarzębiny
  • 600 g cukru 
  • otarta skóra z jednej cytryny 
  • 2 łyżki wiśniówki lub rumu 

Owoce oczyszczam z szypułek myję i do zamrażalnika na 12 godzin po czym wyjmuję -wrzucam na gorącą wodę gotuje 2 minutki i odcedzam. Następnie wsypuję do szerokiego rondla z grubym dnem zasypuję cukrem i smażę do 20 minut na małym ogniu pod koniec smażenia dodaję odrobinę otartej skórki z cytryny oraz wiśniówki. Całość jeszcze chwile smażę po czym zdejmuje z ognia i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Konsystencja całego dżemu jest bardzo rzadka wręcz płynna, a owoce są częściowo rozgotowane.  Wystudzony dżem będzie gęsty , przekładam go do wcześniej wyparzonych słoiczków  i pasteryzuje  20 minut od zagotowania wody. Następnie wyjmuję z garnka (uważając by się nie poparzyć) na ręcznik przykrywając nim i tak zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimny wynoszę do piwnicy i trzymam w zaciemnionym miejscu lub zawijam słoiczki jeszcze w gazetę.

Podawać do mięs i serów.

Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Dżem jarzębinowy z wiśniówką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem jarzębinowy z wiśniówką   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

   

Kategorie przepisów