Dżem jarzębinowy z wiśniówką
Dżem jarzębiny idealny do mięs czy serów, ze smakiem słodkości a zarazem lekkiej cierpkości. Ciężko opisać jego smak trzeba spróbować :-)Owoce zbieramy najlepiej po pierwszych przymrozkach Na cztery słoiczki
- 1 kg jarzębiny
- 600 g cukru
- otarta skóra z jednej cytryny
- 2 łyżki wiśniówki lub rumu
Owoce oczyszczam z szypułek myję i do zamrażalnika na 12 godzin po czym wyjmuję -wrzucam na gorącą wodę gotuje 2 minutki i odcedzam. Następnie wsypuję do szerokiego rondla z grubym dnem zasypuję cukrem i smażę do 20 minut na małym ogniu pod koniec smażenia dodaję odrobinę otartej skórki z cytryny oraz wiśniówki. Całość jeszcze chwile smażę po czym zdejmuje z ognia i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Konsystencja całego dżemu jest bardzo rzadka wręcz płynna, a owoce są częściowo rozgotowane. Wystudzony dżem będzie gęsty , przekładam go do wcześniej wyparzonych słoiczków i pasteryzuje 20 minut od zagotowania wody. Następnie wyjmuję z garnka (uważając by się nie poparzyć) na ręcznik przykrywając nim i tak zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimny wynoszę do piwnicy i trzymam w zaciemnionym miejscu lub zawijam słoiczki jeszcze w gazetę.
Podawać do mięs i serów.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...