Dżem dyniowy z brzoskwiniami
Smaczny dżem oczywiście dla osób lubiących dynie, sami zdecydujcie czy chcecie go robić...
Choć mi smakuje bo lubię dynie, brzoskwinie i migdały do naleśniczków czy kanapek w zimę jak znalazł:-)
- 5 kg dyni po oczyszczeniu 3 kg
- 1 kg brzoskwiń
- 1/2 kg cukru
- 1 czerwony grejpfrut
- 100 g płatków migdałów
- 30 g pektyny
Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki a pestki wyrzucić. Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, wy-filetowanego grejpfruta i płatki migdałów, gotować na małym ogniu . Jak dżem zaczyna się robić gęsty pektynę wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do garnka wymieszać i gotować jeszcze chwile ok 15 minut. Dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Wystudzić przykryty ręcznikiem.
Smacznego