Dżem dyniowo-brzoskwiniowy
Dyniowe szaleństwo trwa!! Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!
Składniki:
5 kg dyni bez skórki
1,5 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru kryształu
sok z cytryny - 4 łyżki
Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem).
Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć).
Smacznego!