Dżem dyniowo-brzoskwiniowy

Dżem dyniowo-brzoskwiniowy

 

 

Zdjęcie - Dżem dyniowo-brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dyniowe szaleństwo trwa!!  Przedstawiam mój eksperyment dyniowo-brzoskwiniowy, smakuje rewelacyjne z świeżym pieczywem, gorąco polecam!


Składniki:
5 kg dyni bez skórki
1,5 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru kryształu
sok z cytryny - 4 łyżki

 

 

Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu pokroić ją w kostkę i zasypać cukrem odstawić na godzinkę. Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Dynię wstawić na gaz i gotować bez pokrywki jak część soku odparuje dodać pokrojone brzoskwinie, skropić sokiem z cytryny, gotować na małym ogniu, aż zrobi się mus (można rozdrobnić blenderem).

Odparować dżem do, dżem musi zrobić się gęsty. Gorący dżem powkładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 10-15 minut. Przykryć ręcznikiem i wystudzić (zakrętki powinny się wciągnąć).

Smacznego!

Zdjęcie - Dżem dyniowo-brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów