Dyniowo-tymiankowe supełki

Dyniowo-tymiankowe supełki
Dzisiaj proponuje wam słoneczne bułeczki śniadaniowe. Smacznego na dobry początek dnia :)

Zdjęcie - dyniowo-tymiankowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dyniowo-tymiankowe supełki
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku

Najpierw robimy mus z dyni. Czyli kawałek dyni (myślę że ok 200g wystarczy) obieramy i kroimy na dosyć małe kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy aż całkiem się rozpadnie. W misce łączymy składniki suche - drożdże, sól i cukier, a w drugiej mleko, mus z dyni, masło i żółtko, tymianek. Łączymy mokre z suchymi za pomocą trzepaczki a następnie dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinkę. Następnie dzielimy ciasto na części -mi wychodzi średnio 8 bułeczek. Postępujemy tak jak w przypadku bułeczek czosnkowych - robimy wałeczek, na środku zawiązujemy supełek i wtykamy końce jeden na górze, drugi na dole - instrukcja tutaj. Zostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 20 minut i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Zdjęcie - dyniowo-tymiankowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów