Dyniowo-korzenne Latte
O kawie dyniowej słyszałam, widziałam i postanowiłam przygotować ją w moim domowym zaciszu. Dyniowe latte to od lat jesienno-zimowy hit kawiarni Starbucks. Poszperałam trochę w internecie (skarbnicy wszelakich przepisów) i znalazłam kilka receptur na Pumpkin Spice Latte. Jako że jestem absolutną fanką dyni, nie mogłam pozostać obojętna wobec przepisu na pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą kawę z jej dodatkiem. I choć dynia może wydawać się mało kawowym dodatkiem, zapewniam Was, że kawa przygotowana z dyniowo-korzennym syropem smakuje doskonale. Jest bardzo aromatyczna i piernikowa. Muszę przyznać, że absolutnie mnie uwiodła. Jeśli lubicie dynię, pierniki, kawę i eksperymenty- koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gorąco polecam!
Składniki:
Syrop dyniowo-korzenny
250 ml wody
100 g cukru
100 g puree z dyni
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków
gwiazdka anyżu
Dyniowo-korzenne Latte:
200 ml spienionego mleka
1 filiżanka espresso
2 łyżki syropu dyniowo-korzennego
1 łyżka bitej śmietany (opcjonalnie)
cukier cynamonowy*
Przygotowanie:
Syrop: Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy, cynamon, imbir, gałkę, goździki i anyż. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Syrop przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Łączymy syrop z dyniowym puree, miksujemy blenderem. Syrop można ponownie przecedzić. Wlewamy do butelkilub słoika i przechowujemy w lodówce.
Pumpkin Spice Latte: Syrop dyniowo-korzenny mieszamy z espresso, zalewamy gorącym spienionym mlekiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Można też dodać bitą śmietanę.
*Cukier cynamonowy otrzymamy mieszając 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.