Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Uwielbiam to warzywo, jego uniwersalność przyprawia wręcz o zawrót głowy, robiłam chyba już wszystko z jej wykorzystaniem, a moje sfotografowane popisy z jej udziałem to jedynie cześć moich eksperymentów. Skąd inąd wiem, że najbardziej na świecie poszukuje się przepisów na słodkości, nie szczędzę więc Wam przepisów na ciasto, ciasteczka, chlebki i bułeczki z wykorzystaniem dyni właśnie. Wypieki drożdżowe kojarzą mi się z ciepłem, z domem, z rodzinna atmosferą, dlatego sięgam po te przepisy szczególnie jesienią i zimą. Dynia w bułeczkach jest subtelnie zaakcentowana, podkręcona wyraźnie aromatycznymi przyprawami. Nie szczędźcie cynamonu, jego nigdy nie za dużo, uważajcie z imbirem, może zdominować pozostałe przyprawy. Koniecznie użyjcie również "beurre noisette"czyli tzw palonego masła, poprzez jego zrumienienie masło nabiera zupełni innego smaku, warto je stosować do ravioli, klusek, makaronów, ale i do słodkich dań. Zadziwiające jest jak wiele może zdziałać zwykłe masło. Z użyciem "palonego masła" na blogu znajdziecie również muffinki bananowe (klik) oraz pyszne dyniowo-śliwkowe (klik) - polecam gorąco.
Składniki na ok 15 bułeczek Czas przygotowania: 3 h
Ciasto
3/4 szklanki ciepłego mleka 3%
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka
1 szklanka pure dyniowego
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
3 jajka
1 łyżeczka soli
6 szklanek mąki pszennej
Nadzienie
1/2 szklanki masła
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Dodatkowo
1 żółtko
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, kiedy zmięknie miksujemy na pure 2. Ciasto - 3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut 3. W misce miksera ucieramy na jednolitą masę pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli 4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy aż mąka zupełnie się połączy z pozostałymi składnikami, następnie dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach, miksujemy mikserem wyposażonym w hak do czasu aż masa stanie się jednolita, ale dość klejąca 5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rozpuszczamy w rondelku, trzymamy na ogniu aż masło zacznie się rumienić i pachnieć orzechami, za pomocą szpatułki zeskrobujemy z dna brązowe drobinki, uważamy, żeby nie spalić masła, masło odstawiamy do całkowitego wystygnięcia' 7. W miseczce mieszamy cukier z wszystkimi przyprawami 8. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na blacie podsypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm 9. Prostokąt smarujemy zrumienionym masłem i posypujemy obficie cukrem z przyprawami, teraz zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, dość ciasno, następnie ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, powstałe bułeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy pomiędzy bułeczkami ok 2 cm wolnej przestrzeni, bułeczki będą jeszcze rosły, odstawiamy blachy z bułeczkami do wyrośnięcia na ok 60 min, przykrywamy folią spożywczą 10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim wierzch bułeczek i pieczemy ok 25 minut