Dyniowe muffiny z mascarpone
Obiecuję, że to już ostatni, w tym sezonie dyniowym, przepis na wypieki z tym warzywem. Moja rodzina wyrobiła już normę zajadania się dyniami:). Prezentowane dzisiaj babeczki były bardzo smaczne, wszyscy się nimi zajadali nawet dzieciom smakowały. Pieczone z dodatkiem serca mascarpone. Mięciutkie, puszyste ciasto z cynamonem i o wyraźnym orzechowym aromacie. Za ten aromat odpowiedzialny był użyty przeze mnie olej wytłaczany z nasion rośliny kapusta rzepak, nazywany co prawda rzepakowym, ale o wyraźnym orzechowym zapachu. Muffinki dodatkowo udekorowałam serkiem mascarpone i, ze względu na ich orzechowy zapach, solonymi orzechami nerkowca. Polecam :)
Składniki na 12 - 14 muffinek:
W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnym naczyniu wymieszaj: mascarpone, jajko, olej i pure z dyni. Mieszankę mokrych składników wlej do miski z suchymi i wymieszaj. Pamiętaj by nie mieszać zbyt długo, gdyż babeczki będą twarde i zbite.
Gotowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz 25 do 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.
W czasie kiedy muffinki się pieką przygotuj serek do dekoracji.
Dekoracja:
Upieczone muffinki umieść na kratce do wystudzenia. Kiedy będą już zupełnie zimne a krem schłodzony na wierzch każdej babeczki nałóż kremu i udekoruj orzechami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 14 muffinek:
- 170g pure z dyni
- 240g mąki
- 170g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 125g mascarpone
- 120 ml oleju
- 1 jajko
W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W osobnym naczyniu wymieszaj: mascarpone, jajko, olej i pure z dyni. Mieszankę mokrych składników wlej do miski z suchymi i wymieszaj. Pamiętaj by nie mieszać zbyt długo, gdyż babeczki będą twarde i zbite.
Gotowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz 25 do 30 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem jeżeli po wyjęciu będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.
W czasie kiedy muffinki się pieką przygotuj serek do dekoracji.
Dekoracja:
- 125g serka mascarpone
- 30g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- orzechy
Upieczone muffinki umieść na kratce do wystudzenia. Kiedy będą już zupełnie zimne a krem schłodzony na wierzch każdej babeczki nałóż kremu i udekoruj orzechami.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis