Dyniowe muffiny i podsumowanie
Wiem, obiecałam że już nie będzie mufffinek/babeczek z dynią. Jednak miałam jeszcze odrobinę pure z dyni i znalazłam przepis Anny Olson który koniecznie musiałam wypróbować. Tak oto dziś na blogu pojawiają się, już na pewno ostatnie w tym sezonie, muffiny z dynią. Te muffinki były bardzo mięciutkie, ich ciasto było sprężyste i wilgotne o wyraźnym aromacie przypraw piernikowych.
Składniki na 6-9 muffinek:
- 65g mąki pełnoziarnistej
- 50g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 190g pure z dyni
- 60g brązowego cukru
- 75g maślanki
- 1 białko jajka
- 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
Do dużej miski wsyp mąki, proszek, sodę, sól, gałkę muszkatołową, przyprawę piernikową i wymieszaj. Odstaw na bok.
W osobnym naczyniu wymieszaj pure z dyni, brązowy cukier, maślankę, białko jajka, olej. Następnie wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami i wymieszaj. Pamiętaj by mieszać tylko do połączenia składników.
Surowe ciasto przełóż łyżką do papilotek, tak do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut. Po wyjęciu przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)
Zapraszam po inne przepisy na wypieki z dynią:
Dyniowo - orzechowe muffiny z mikrofalówki Muffiny z dynią, melasą i żurawiną
Dyniowe muffiny z kawałkami czekolady Mini pumpkin pie Dyniowe muffiny z mascarpone Muffiny a w nich dynia, ananas i rodzynki Dyniowe muffiny oblane karmelem Dyniowe babeczki z pekanami i owsianą posypką Dyniowe babeczki z pełnoziarnistej mąki
Wydrukuj przepis