Dyniowe ciasteczka pajęczyna
Ciasteczka na Halloween z dodatkiem dyni, im cieńsze tym bardziej kruche, grubsze bardziej miękkie polecam zwłaszcza dla dzieci choć nie tylko.
Na ok 40 ciastek
- 250 g masła
- 1 jajko
- 50 g pure dyniowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 350 g mąki pszennej
Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem dodać jajko i pure z dyni oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki by się schłodziło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , podsypując mąką i wykrawać krążki. Wykrojone ciastka łożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C piec ok 10-15 minut do zrumienienia się czas pieczenia zależy od grubości ciastek..
lukier
- 1 białko
- ok 300 g cukru pudru
Białko wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką o grubości końcówki 0,2 mmm . Wyciskać lukier na wystudzone ciastka i pozostawić do stwardnienia lukru.
drugi lukier
- 1 białko
- ok 300 g cukru pudru
- barwnik czarny w paście
Przygotować jeszcze raz taką samą porcję lukru dodając barwnik i przełożyć do rękawa cukierniczego z taką samą tylką i zrobić wzorek pajęczyny - pozostawić do wyschnięcia.
Smacznego