Dyniowa zupa krem z curry
Moim motywem przewodnim w temacie obiadów wciąż jest Jej Wysokość Królowa Dynia. Dziś zapraszam Was na dyniowy must have czyli zupę krem z przyprawą curry. Oboje z mężem ją uwielbiamy i przynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :)
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1-1,5 łyżki przyprawy curry
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- natka pietruszki
Obraną dynię, cebule i ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać dynię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażać przez chwilę.
W garnku zagotować bulion, wrzucić do niego podsmażone warzywa i curry. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie całą zawartość garnka zblendować i doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podawać na ciepło, np. z natką pietruszki.