Dyniowa panna cotta

Zdjęcie - Dyniowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dyniową panna cottą zostałem oczarowany trzy tygodnie temu podczas targu OKO na Wrocław, organizowanym przez magazyn USTA i hotel Puro. Przechadzając się między stanowiskami z lokalnym rzemiosłem, ujrzałem ten cudnie pomarańczowy deser, któremu wprost nie mogłem się oprzeć. Przygotowana przez wrocławską restaurację ŻYZNA kremowa dyniowa panna cotta, gotowana na mleku kokosowym z gryką, podana z pieczoną figą i karmelizowanym orzechem włoskim od razu zdobyła moje serce i wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny deser.


Zdjęcie - Dyniowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 400 g dyniowego purée*
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub cukru)
  • 1 laska wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki agaru**
  • 1 łyżka niebieskiego maku
  • 1 figa

* PRZYGOTOWANIE
Mleko kokosowe zagotuj w rondelku wraz z przekrojoną na pół laską wanilii z wybranymi ziarenkami (je również dodaj). Cały czas gotując, zacznij wsypywać powoli agar. Miksturę gotuj przez około 10 minut. Na sam koniec wyjmij laskę wanilii. Dodaj dyniowe purée, ksylitol lub erytrytol i cynamon. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby zmiksuj blenderem. Odstaw do schłodzenia. Panna cottę przelej do 4 okrągłych foremek, które możesz uprzednio posmarować olejem kokosowym (łatwiej będzie ją wyjąć i wstaw do lodówki na 2-4 h, aż stężeje. Przed podaniem wyjmij ją z foremek, podgrzewając je w ciepłej wodzie. Podawaj posypaną niebieskim makiem i z ćwiartkami fig, które możesz wcześniej podpiec.
*Dyniowe purée przygotujesz, piekąc pokrojoną i oczyszczoną z pestek uprzednio dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut (do miękkości), a następnie obierając ze skórki i miksując na gładką masę blenderem.
**W wersji niewegańskiej agar można zastąpić żelatyną (w tej samej ilości), rozprowadzając ją najpierw w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuszczając we wrzątku, pamiętając o tym, aby jej nie gotować!
*

Zdjęcie - Dyniowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowa panna cotta z matchą i malinami
1

Jogurtowa panna cotta z matchą…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z semoliny z Altamury

Chleb z semoliny z Altamury

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ogórki w kurkumie i curry
1

Ogórki w kurkumie i curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
1

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Potrawka z kalafiorem w sosie curry
1

Potrawka z kalafiorem w sosie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawne ciastka ze szpinakiem
1

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i szynką
1

Sałatka makaronowa z brokułem,…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
1

Kotlety ziemniaczane z sosem p…

Patrycja Patrycja
Simply Food