Dyniowa chałka domowa
Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam :-)
Dyniowa chałka domowaSkładniki: na dwie średnie chałki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant)
- 150 ml letniego mleka
- 40 g cukru pudru
- 150 g dyniowego puree
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Kruszonka: https://ugotujmyto.pl/drozdzowka-dyniowa/
Dodatkowo: 3 łyżki mleka
1. Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw robimy zaczyn: Mąkę przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ponieważ korzystałam z drożdży instant to od razu wszystko dokładnie wyrobiłam na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na dwie części. Każdą część podzielić na trzy części i z każdej części uformować wałek. Zapleść warkocz i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub w małej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem. Można posypać cynamonową kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut.
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF