Dynia w winnej zalewie

Dynia w winnej zalewie

Zdjęcie - Dynia w winnej zalewie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynia w winnej zalewie to kolejna propozycja do akcji "Festiwal Dyni". Tak przyrządzoną dynią można nadziewać drożdżowe rogaliki lub wykorzystać ją jako bakalie do keksa, gorąco polecam!


Składniki:
1 kg dyni
niewielki kawałek korzenia imbiru
150 ml jabłkowego octu winnego
1/2 laski cynamonu
2-3 goździki
2 gwiazdki anyżku
15 dag miodu

 

 

Dynię obrać ze skóry. Przekroić, usunąć włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąż pokroić na kawałki wielkości 2 cm.

Korzeń imbiru obrać, pokroić w plasterki. Do garnka wlać jabłkowy ocet winny, 150 ml wody, wrzucić imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżku. Zagotować.

Włożyć kawałki dyni do zalewy, gotować 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjąć z garnka kawałki dyni i przełożyć do wyparzonych słoików.

Do zalewy dodać miód, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Zalewą zalać dynię w słoikach. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem.

Smacznego!

Zdjęcie - Dynia w winnej zalewie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów