Dynia na sposób wschodni

Dynia na sposób  wschodni

Słodko-ostra z doskonale wyczuwalnym posmakiem sezamowym. Najbardziej smakowała mi na kawałku pieczywa, z ryżem troszkę mniej. Przepis pochodzi z książki Doroty Próchniewicz "Dania prosto z patelni".

Zdjęcie - Dynia na sposób  wschodni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynia na sposób wschodni

Składniki:

  • ok. 50 dag dyni
  • biała cebula
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • czerwona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • sól

 

Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę posiekać. Na patelni lekko rozgrzać olek sezamowy, włożyć cebulę oraz papryczkę, smażyć ok. 2 minuty. Dodać dynię, przyprawę chili i doprawić solą. Wszystkie składniki lekko podsmażyć, a następnie przykryć i dusić ok. 10 minut. Podawać do ryżu lub pieczywa.

Smacznego!

Kategorie przepisów