Dynia na sposób wschodni
Słodko-ostra z doskonale wyczuwalnym posmakiem sezamowym. Najbardziej smakowała mi na kawałku pieczywa, z ryżem troszkę mniej. Przepis pochodzi z książki Doroty Próchniewicz "Dania prosto z patelni".
Dynia na sposób wschodni
Składniki:
- ok. 50 dag dyni
- biała cebula
- 2 łyżki oleju sezamowego
- czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy chili
- sól
Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka, papryczkę posiekać. Na patelni lekko rozgrzać olek sezamowy, włożyć cebulę oraz papryczkę, smażyć ok. 2 minuty. Dodać dynię, przyprawę chili i doprawić solą. Wszystkie składniki lekko podsmażyć, a następnie przykryć i dusić ok. 10 minut. Podawać do ryżu lub pieczywa.
Smacznego!