Dynia na ostro
Dziś proponuję moja ulubioną dynię prosta i smaczna w przygotowaniu. Fotka zrobiona jeszcze latem aż mi się jeść zachciało jak na nią patrzę,a jeszcze to że nie będzie mnie dwa trzy dni bo jutro czeka na mnie szpital ale myślę że szybko wrócę :-)
1,5 KG DYNI
3 ŁYŻKI BAZYLI SUSZONEJ
2 ŁYŻECZKI CHILI
2 ŁYŻECZKI PAPRYKI CZERWONEJ SŁODKIEJ
1 ŁYŻECZKA PAPRYKI OSTREJ
1/2 ŁYŻECZKI PIEPRZU CZARNEGO
1 ŁYŻECZKA SOLI
1 ŁYŻKA OLIWY
Dynię obrać ze skóry i miękkiego miąższu pokroić na większe kawałki ok 2cm grubości- odstawić. Do młynka lub moździerza wsypać przyprawy i utrzeć następnie wsypać przyprawy na dynie dodając oliwę i czosnek dokładnie wymieszać i zostawić na ok 30 minut do przegryzienia. Piec w 180 C ok 35 minut do miękkości. Podawać na ciepło.