DYNIA MARYNOWANA
Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-)Otwierając go w zimie - zrobi się trochę słonecznie na stole.Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze.
No to zatrzymujemy...
Składniki:
- około 4 kg.dyni
- 1,5 kg.cukru
- 1 litr octu
- 3 litry wody
- około 15 szt.goździków
Obrałam dynię i pokroiłam ją na wąskie kawałki,
a później na mniejsze cząsteczki.
Do garnka wlałam wodę, ocet.Wsypałam cukier i goździki.
Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię.
Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła.Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupąca.Ja gotowałam około 10 minut.
Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i zalewałam zalewą w której się gotowała.Goździki odcedziłam,ponieważ powodują one,że dynia w słoikach ciemnieje.
Ustawiałam je do góry nogami,aż wystygły.
Sałatka idealnie pasuje do mięs,wędlin a także jako samodzielna przystawka.
SMACZNEGO!