Dynia makaronowa na ostro
Dynia makaronowa rosła u mnie w ogrodzie a ja myślałam że to melony ha ha :-) bo taka podobna była początkowo zielona a potem żółta. Ale poszukałam w necie i okazało się że to makaronowa na którą tak czekałam.
Potrawa wyszła super pysznai warta powtórzenia :-)
- 2 dynie makaronowe
- 4 ząbki czosnku
- bazylia,oregano według uznania
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Dynię umyć i przekroić na pół, wydrążyć pestki. Dynię ułożyć na blaszce wysmarować ją zmiażdżonym czosnkiem wymieszanym z solą i miodem oraz pokrojoną drobniutko papryczką chili. Następnie obsypać ziołami i polać delikatnie oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C ok 30 minut do miękkości - sprawdzić patyczkiem, jak będzie lekko wchodził znaczy że upieczona wyjąc i podawać. Zawartość dyni skrobać widelcem ewentualnie posypać jeszcze solą do smaku.
Smacznego