Dynia faszerowana
Wymyśliłam sobie na obiad dynię faszerowaną. Zastanawiałam się, czym ją wypełnić, bo pomysłów miałam sporo…. Postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną, która została mi z wcześniejszego obiadu. Do dyni też jakoś tak naturalnie pasowały mi orzechy i feta i…. oczywiście szpinak :-) Taki farsz do dyni faszerowanej okazał się absolutnym hitem, wszystkim smakował :-) Zapraszam, oto pyszna i zdrowa dynia faszerowana kaszą gryczaną, szpinakiem i fetą :-)
Dynia faszerowanaSkładniki:
- 1 dynia piżmowa
- 200 g fety
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonego
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej rzepakowy
- 4 ząbki czosnku
- suszony rozmaryn -opcjonalnie
1. Dynię przeciąć na wzdłuż na połowę. Wydrążyć pestki, posmarować olejem rzepakowym i posypać suszonym rozmarynem. Do każdego zagłębienia włożyć po 2 ząbki nieobranego czosnku. Lekko oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut (sprawdzić wbijając widelec, jeśli miękko przechodzi do spodu to jest upieczony) Jeśli dynia jest twarda ale zaczyna brązowieć można przykryć ją folią w czasie pieczenia.
2. Upieczoną dynię po przestudzeniu delikatnie wydrążyć zostawiając po pół centymetra miąższu przy skórce. Wyjętą dynię rozdrobnić.
3. Szpinak opłukać, dobrze odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na paletni rozgrzać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Dodać odciśnięty szpinak i chwilę smażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając aż szpinak zwiędnie (lub mrożony szpinak odparuje) Najlepiej zostawić do przestudzenia na durszlaku.
4. Do miski wrzucić rozdrobnioną dynię, podsmażony szpinak z cebulą, obrany i posiekany czosnek-ja dodałam tylko dwa ząbki (te od pieczenia dyni), posiekane orzechy, pietruszkę, ugotowaną kaszę i większość rozdrobnionej fety (część zostawić do posypania wierzchu). Doprawić solą, pieprzem.
5. Wypełnić wydrążone dynie, pospać resztą fety. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Farszu nie nakładałam dużo i zostało mi jeszcze wystarczająco do napełnienia 4 połówek papryki :-)
Smacznego :-)
Drukuj / Zapisz jako PDF