Duszony schab z warzywami
- 1 kg schabu pokrojonego w plastry,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 średnie cebule,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżka mąki,
- ok. 100 ml śmietanki 30%,
- tłuszcz do smażenia.
Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab - polecam serdecznie dzisiejszy przepis. Mięso robi się delikatne, mięciutkie, rozpadające się pod widelcem - a dodatek warzyw sprawia, że całe danie nabiera oryginalnego charakteru.
Schab rozbić tłuczkiem z obu stron. Posypać solą i pieprzem i kolejno obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do wysokiego rondla z grubym dnem.
Warzywa obrać. Cebulę przekroić w półkrążki a marchew i pietruszkę w talarki. Warzywa dodać do usmażonego schabu i zalać gorącą wodą, tak aby dokładnie wszystko zakryła. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, pieprz i kostkę rosołową.
Całość dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. U mnie to zajęło około 1,5 godziny. Po tym czasie wlać stopniowo śmietankę, wymieszać. Chwilę pogotować. Na koniec jeżeli stwierdzimy, że sos jest zbyt rzadki, można go zagęścić mąką, którą uprzednio rozrabiamy z wodą - a następnie dodajemy powolutku do dania. Mieszamy i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy.