Duszone warzywa z rabarbarem
Bardzo fajne, proste, szybkie danie. Niskokaloryczne, a w połączeniu z ryżem będzie wspaniałym sycącym, a zarazem lekkim danie obiadowym.
/źródło: "Moje gotowanie"/
Duszone warzywa z rabarbarem
Składniki:
- 80 dag selera korzeniowego
- 20 dag marchewki
- sól
- mielony imbir
- mielona słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 20 dag rabarbaru
- ryż z curry jako dodatek
Seler i marchewkę obrać. Marchewkę pociąć w plasterki, a seler w cienkie słupki. Rabarbar oczyścic i pokroić w kawałeczki. Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Następnie dodać seler i marchewkę, oprószyć solę, imbirem i słodką papryką - nie żałować niczego! Wymieszać i smażyć chwilę na dużym płomieniu. Podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić pod przykwyciem do miękkości w międzyczasie (kiedy warzywa będą jeszcze chrupiące) dołożyć rabarbar. Ponownie przyprawić. Podawać z dodatkiem pikantnego ryżu z curry.
Smacznego!