Duszona dynia do obiadu
Dynia to doskonały zamiennik ziemniaków i mniej kaloryczny , przygotowuje się praktycznie sam i to w krótkim czasie. Robię go ze świeżym rozmarynem który nadaje mu niezwykłego smaku i aromatu a otarta skórka z cytryny nadaje świeżości - koniecznie musicie spróbować. Oczywiście rozmaryn możecie zamienić na inne świeże zioła jeżeli go nie lubicie np tymianek, bazylię... Polecam
na 2 porcje
- 1/4 dyni średniej wielkości dyni
- ok 125 ml domowego wywaru lub wody
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Dynię oczyścić z miękkiego miąższu , pestek skóry, pokroić ją w grubszą kostkę. Do garnuszka wlać wywar lub wodę wrzucić pokrojoną dynię, gałązki rozmarynu oraz otartą skórkę z cytryny - przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas zamieszać. Gotuję całość ok 15-20 minut do miękkości, ale nie rozgotowuję całkiem lubię kiedy jest półtwarda. Można ewentualnie doprawić jeszcze solą.
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka lub jedna czubata łyżka jogurtu naturalnego ewentualnie kwaśniej śmietany
Do ugotowanej dyni wrzucić łyżkę masła, wlać odrobinę mleka - całość ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i podawać do obiadu.
Smacznego