Duszona dynia do obiadu

Duszona dynia do obiadu

 Zdjęcie - Duszona dynia do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynia to  doskonały zamiennik ziemniaków i mniej kaloryczny , przygotowuje się praktycznie sam i to w krótkim czasie. Robię go ze świeżym rozmarynem który nadaje mu niezwykłego smaku i aromatu a otarta skórka z cytryny nadaje świeżości - koniecznie musicie spróbować. Oczywiście rozmaryn możecie zamienić na inne świeże zioła jeżeli go nie lubicie np tymianek, bazylię... Polecam

na 2 porcje

  • 1/4 dyni średniej wielkości dyni
  • ok 125 ml domowego wywaru lub wody
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

Dynię oczyścić z miękkiego miąższu , pestek  skóry, pokroić ją w grubszą kostkę.  Do garnuszka wlać wywar lub wodę wrzucić pokrojoną dynię, gałązki rozmarynu oraz otartą skórkę z cytryny -   przykryć i dusić na małym ogniu pod przykryciem,  co jakiś czas zamieszać. Gotuję całość ok 15-20 minut do miękkości, ale nie rozgotowuję całkiem lubię kiedy jest półtwarda.  Można ewentualnie doprawić jeszcze solą.

  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka lub jedna czubata łyżka jogurtu naturalnego ewentualnie kwaśniej śmietany

Do ugotowanej dyni  wrzucić łyżkę masła, wlać odrobinę mleka - całość ubić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę i podawać do obiadu.
Smacznego

Zdjęcie - Duszona dynia do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duszona dynia do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Duszona dynia do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów